1906

Funnits i över hundra år

Här vid vad som troligen är Göteborgs finaste sandstrand, har Hovås Kallbadhus funnits i över hundra år. Trots sitt namn har det aldrig funnits ett regelrätt kallbadhus, men dock en rejäl bastu och längder av omklädningshytter. Många är gästerna som berättar att de som barn hade hytt här och minns hur de lekte i vattenbrynet. Under en längre tid var här nakenbad, med separata avdelningar för kvinnor och män. På den strand som gick under benämning ”Allmänna” var det vissa tider på säsongen familjebad, påklätt så klart.

1981-2008

Glass för 4kr

På 80-talet drevs här ett Twist Surf Center, på stranden lyssnade badarna på freestyle och glassen 88:an kostade fyra kronor. Så småningom började de gamla hytterna dock förfalla och i mitten av 90-talet revs de första fallfärdiga hytterna. De ersattes sedan undan för undan av de sjöbodar som nu har blivit ett kännetecken för Askimsviken. En ny bastu och en rejäl brygga uppfördes. Denna brygga stod stadigt i ett decennium tills stormen Gudrun svepte förbi med mycket drivved i vågorna och bryggan fick sig en rejäl knäck. Bryggan reparerades och under sommaren 2008 byggdes ytterligare en, tänkt att kvällstid vara tilläggsplats för de restauranggäster som kommer sjövägen. Den lilla vitblåa kiosken där gästerna brukade betala sitt inträde och köpa sitt kaffe, byggdes på 50-talet. Den var på den tiden väldigt modern, men med åren som gick växte en dröm fram om att ersätta denna kiosk med en ny.

2009-2019

En dröm som vuxit fram

Efter många år och mycket arbete, stod äntligen restaurangen redo år 2009 att ta emot gäster. Från den omsorgsfullt inredda övervåningen är utsikten över golfbanan, Askimsviken och södra skärgården hänförande. Sedan dess har det varit vår önskan att få dela denna vackra plats med våra gäster, både till vardags och till fest. 

Verksamheten  har fortsatt att utvecklas. 2013 stod konferensbyggnaden klar, och 2017/18 byggdes restaurangen ut bland annat med ett chambre séparée och lokalen fick fler fönster och större terrass, samt  ytterligare en bar. Ännu härligare utsikt och atmosfär!

 

2020

…and into the future!

Vi letar alltid efter nya sätt att utveckla vår verksamhet! Sommaren 2020 har vi varit värd för vad vi tror är Göteborgs första Shakespeare by the Sea, ett oerhört uppskattat arrangemang. Vi kommer snart att bygga en restaurangpaviljong, smått hängandes över havet… och efter det – ständigt spännande saker på gång!