Historia

hofasHär vid vad som troligen är Göteborgs finaste sandstrand, har Hovås Kallbadhus funnits i över hundra år. Trots sitt namn har det aldrig funnits ett regelrätt kallbadhus, men dock en rejäl bastu och längder av omklädningshytter. Många är gästerna som berättar att de som barn hade hytt här och minns hur de lekte i vattenbrynet. Under en längre tid var här nakenbad, med separata avdelningar för 1967Jerseykvinnor och män. På den strand som gick under benämning ”Allmänna” var det vissa tider på säsongen familjebad, påklätt så klart.

På 80-talet drevs här ett Twist Surf Center, på stranden lyssnade badarna på freestyle och glassen 88:an kostade fyra kronor. Så småningom började de gamla hytterna dock förfalla och i mitten av 90-talet revs de första fallfärdiga hytterna. De ersattes sedan undan för undan av de sjöbodar som nu har blivit ett kännetecken för Askimsviken. En ny bastu och en rejäl brygga uppfördes. Denna brygga scan_96720484_1stod stadigt i ett decennium tills stormen Gudrun svepte förbi med mycket drivved i vågorna och bryggan fick sig en rejäl knäck. Bryggan reparerades och under sommaren 2008 byggdes ytterligare en, tänkt att kvällstid vara tilläggsplats för de restaurantgäster som kommer sjövägen.

Den lilla vitblåa kiosken där gästerna under senare år har betalt sitt inträde och köpt sitt kaffe, byggdes på 50-talet. Den var på den tiden väldigt modern, men med åren som gått har en dröm vuxit fram om att ersätta denna kiosk med en ny. Det har tagit många år och mycket arbete, men nu står den här, den nya kiosken som fick byggas på ett lite annat ställe och lite större och därmed väcktes idén broken longom en restaurant. Från den omsorgsfullt inredda övervåningen är utsikten över golfbanan, Askimsviken och södra skärgården hänförande. Vår önskan är nu att få dela denna vackra plats med våra gäster, både till vardags och till fest.

Välkomna till en ny säsong på Hovås Kallbadhus, där historien och framtiden går hand i hand!